Asi před pěti lety na Kickstarteru zabodoval německý Scrooser, který spojil tlustá kola používaná u golfových vozíků nebo zahradních traktůrků s elegantní konstrukcí koloběžky. Ač to rozhodně jako Harley nebo Čopr nevypadá, vžilo se pro to označení elektrický chopper – sedí se na tom podobně a také je to spíš určené pro klidnou jízdu, kdy se kocháte okolím.

 

      V roce 2017 jsem se poprvé na BVV - autosalónu svezl s Ečoprem a bylo rozhodnuto.  Hledal jsem kde, za kolik a jaký model, studoval technické parametry a věci s Ečoprem spojené. Rozhodnutí padlo a já se jal Ečopr zakoupit v jedné kamenné prodejně v Brně někdy koncem roku 2018. A začal studovat kde že mohu Ečoprem jezdit. Studoval jsem různé vyhlášky o provozu //věřte že jich je hodně//  a hlavně jezdit, jezdit a jezdit. A současně jak jsem jezdil a občas zapujčil i kamarádům //kteří chtějí také a někteří již zakoupili//  tak klíčila myšlenka dělat Ečopr nějaký lidový za lidovou cenu.

     A když se na Ečopru svezla poprvé ta ,,moje,, tak jsme jezdili na projížďky každou volnou chvíli. Prostě jsme tomu oba beznadějně propadli a konečně pochopili co je to ,,svoboda jízdy, podobně jak jak si užívají v Americe na Route 66 ,,     

     Od prvního ohlášení Ečopru do jeho uvedení na trh ale uběhla dlouhá doba a tak se toho chytli Číňané, .... prohlásili okopírujeme a budeme prodávat.  Originální Scrooser si dnes můžete koupit za přibližně 120 000 korun a máte možnost si ho vyzkoušet, dokonce prý i v prodejnách po republice. I my se rozhodli jít touto cestou a Ečopry  spolu-vyrobit a nabídnout zatím jen v našich končinách za podstatně nižší cenu a ve vyšší vybavenosti zejména v dojezdnosti, odpružení ....  A to za lidovou cenu začínající někde na 19 999.- základního modelu až po 77 000.- luxusnějšího modelu. Je jen otázkou co si vyberete.

      Ečoprů již existuje mnoho modelů a mutací, a vyrábí je již několik výrobců na světě, ale podstatou je motor který vyrábí pro všechny jedna firma a to v Číně. Můžeme vést dlouhé diskuze zda je to dobré - kvalitní, ale k ničemu nedojdeme, protože i takové značky jako je třeba  Adidas, Apple, si nechávají vyrábět některé součástky v Číně, stejně tak jako my.

     Pokusili jsme vykalkulovat cenu při výrobě v Česku, ale opravdu se to nedá, protože lidská práce je v našich končinách úplně jiná než v Číně, (materiálově vyjde zhruba stejně).

sponzor Kletch.cz